تفاوت چراغ SMD و COB

misagh
2 اسفند, 1402
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
1 kkkkk 1

لامپ ال ای دی یکی از نوآوری‌هایی بود که در صنعت روشنایی و نورپردازی تغییر و تحول زیادی ایجاد کرد. خود لامپ ال ای دی به زیر شاخه‌های مختلفی تقسیم می‌‌شود که هر کدام از آن‌ها یک سری ویژگی‌های مخصوص به خودش را دارد. اگر به سراغ ادوات روشنایی LED برای نورپردازی بروید حتما با چراغ SMD و چراغ COB مواجه می‌شوید که هر کدام یک سری اطلاعات تخصصی دارند.

اس ام دی و سی او بی در یک نگاه

در پروژکتورهای ال ای دی به صورت عمده به دو مدل SMD  و COB وجود دارد که دارای تفاوت هستند و هر کدام یک سری ویژگی مخصوص به خودش را دارد.

پروژکتورهای SMD دارای تکنولوژی قدیمی تر هستند و در آن از چیپ ال ای دی در درون یک سطح وجود دارد. در اول لامپ ال ای دی دارای تعداد زیادی قطعه پایه دار است که سختی و تولید استفاده خاص خودش را دارد. از طرفی این مدل لامپ دارای قطعات پایه دار است که کیفیت ساخت و استفاده مخصوص به خودش را دارد. پس از آن تکنولوژی نصب سطحی به بازار آمد چرا که پایه دار بودن قطعات یک سری چالش و مشکلاتی به دنبال دارد که گرمای آن مقاومت بالایی دارد. از طرفی هنوز برای طراحی و تولید لامپ تعداد قطعات زیادی اس ام دی روی ماژول وجود دارد و کار مونتاژ کردن سخت است. در این زمان بود که COB به بازار اومد. در این مدل تعداد زیادی چیپ وجود دارد که روی یک بستر آلومینیوم و مس می استد که مونتاژ کردن بسیار راحت و آسان است.

ویژگی ‌های COB

COB  علاوه بر این که خیلی از مشکلات SMD ها رو حل کرد یک سری ویژگی‌های دیگری هم دارد که عبارتند از:

  •        مقاومت گرمایی آن نسبت به اس ام دی بسیار کمتر است از این رو هیت سینک پایین تر می‌باشد.
  •        لومن بر وات به دلیل یکپارچگی عناصر در 10 الی 20 لومن بر وات نهایی می‌باشد.
  •        شکل متنوع منابع نوری وجود دارد.
The difference between SMD and COB lights 1
تفاوت چراغ SMD و COB 5%

پروژکتور SMD یا پروژکتور COB؟

خیلی از افراد زمانی که بخواهند پروژکتور مناسب انتخاب کنید بین دو دوراهی اس ام دی و سی او بی قرار می‌گیرند که کدام یک را بتوان انتخاب نمود. اگر قصد دارید از هر کدام از این پروژکتورها استفاده کنید. باید در ابتدا محیطی را که می‌خواهید در آن پروژکتور را مورد استفاده قرار بدید را بررسی کنید. باید ابتدا عواملی مثل میزان رطوبت و بارش نسبی در یک مطقه را مورد ارزیابی کنید و باید بدانید که پروژکتوری که می‌خواهید نصب کنید ضد آب است یا نه؟ آیا باید آن را راحت نظافت کنید یا خیر و از هر طرفی باید فاصله پروژکتور با شی یا جایی که می‌خواهید که روشن کنید را بررسی نمایید. در خرید هر وسیله نه تنها تجهیزات روشنایی باید بدانید که تا چه حدی به آن نیاز دارید.

تفاوت پروژکتور SMD و COB

پروژکتور اس ام دی زوایه تابش بالایی دارد و هدر رفتن نور در این مدل پروژکتورها بسیار زیاد می‌باشد و همین طور ساختار چیپ COB هم جدید و هم مدرن است و راندمان کاری آن نسبت به اس ام دی بیشتر است.

از جمله تفاوت‌های زیاد بین چیپ COB  و SMD این است که فقط اس ام دی امکان تغییر رنگ دارند. اگر این قصد را دارید که از پروژکتور برای نورپردازی بهره بگیرید و قصد دارید تا نور خروجی را از پروژکتور تعیین کنید. اگر هم بخواهید SMD را بررسی کنید باید پروژکتوری تهیه می‌کنید کیفیت نور خروحی آن بالا باشد. مصرف انرژی آن بهینه است و شاخص رنگ آن هم بالاست باید پروژکتور COB را انتخاب کنید؛ چون که بازدهی نور بالاتر دارد و نور خروجی که می‌دهد هم با کیفیت است و این تفاوت به این دلیل است که در COB  از فلکتور مناسب انتخاب کنید و از طرفی نور تولیدی را به همان سطحی که می‌خواهید بتابید.

ضمنا پروژکتور COB دارای اکووات خوب برای به کار گرفتن در انبار در حیاط است که دارای توان 35، 60، 120 و 180 درجه می‌باشد. ضمنا باید برای طراحی و به کارگیری COB باید سرمایه و هزینه خوبی در نظر گرفت.

نقاط قوت COB

مدل رفلکتور

اولین عاملی که باعث می‌شود تا چراغ COB مشتریان زیادی داشته باشد این است اکووات آن از رفلکتور با پوشش کروم خوب ساخته شده است کاملا هندسی و مشبک می‌باشد، ویژگی این چراغ سبب شده تا از به در رفتن نور تا آن جایی که امکان است ممانعت شود. نور را به خوبی ساطح کند و در برای طراحی و ساخت رفلکتور از پوشش کروم از یک قطعه پلاستیکی سفید همراه با یک لنز به کار رود. از این مدل برای حل کردن مشکلات هدر رفتن نور استفاده می‌کنند.

جنس بدنه

برای طراحی و تولید این مدل چراغ از تکنولوژی روز استفاده کرده و دو روش را مورد استفاده قرار می‌دهند که هر یک دارای مزایای خودشان هستند و باید در طراحی و تولید آن‌ها دقت نمود. دایکاست و اکستروژن روش‌های هستند که برای تولید این مدل چراغ استفاده می‌شوند. در روش دایکاست یا همان مدل ریخته گری تولید شده است؛ میزان تولید رسانایی گرما کم تر از بدنه ای می‌باشد که با اکستروژن تولید می‌شود.

توان روشنایی

پروژکتورهای COB در 35 وات توان روشنایی پس از روشن شدن دارند که به 34.5 هم می‌رسد. این عدد در مقایسه با سایر چراغ‌ها بسیار بیشتر است. از این رو نور خروجی آن هم بالاتر است. هر چه توان چراغ بالاتر باشد بازدهی نور آن هم بیشتر خواهد بود.

استاندارد IP66

یکی دیگر از تفاوت و مزایایی که این مدل دارد این است که استاندارد IP66 در آن رعایت شده است. اگر بخواهید یک پروژکتور را بخرید باید بدانید که این استاندارد تا چه اندازه در آن وجود دارد. به عنوان مثال شما می‌خواهید فضای سبز یا پارکینگی را روشن کنید باید بدانید که اگر پروژکتوری که می‌خرید این استاندارد را نداشته باشد، آسیب دیده و هزینه نگهداری و تعمیر آن هم بیشتر می‌شود. پس خرید محصولی که مطابق با استاندارد تولید شده است از مشکلات آینده شما جلوگیری می‌کند و کیفیت کارش هم بالاتر است.

SMD COBS 1 1
تفاوت چراغ SMD و COB 6%

اجزای لامپ اس ام دی

لامپ اس ام دی به صورت کلی از سه بخش تشکیل شده که از جمله آن ها می توان به بدنه، برد ال ای دی و درایور یا یکسو کننده اشاره کرد. از جمله ساختارهای پر استفاده لامپ اس ام دی می توان به شکل حبابی اس ام دی می باشد. این مدل شکل لامپ رشته ای قدیمی از یک پایه سر پیچی و با بدنه آلومینیومی و یک روکش حبابی از پلاستیکی مات تشکیل شده است؛ البته باید بگوییم که به جای آلومینیوم در بدنه لامپ ال ای دی حبابی از پلاستیک فشرده یا سرامیک به کار می رود و در کاهش انتقال حرارت موثر از لامپ می باشد. کاهش انتقال از حرارت از لامپ سبب شده تا تجهیزات داخل لامپ گرم شود و در نهایت طول عمر اس ام دی کمتر شود از این رو برای لامپ اس ام دی حبابی همان آلومینیوم می باشد.

ویژگی های بدنه

در دسترس بودن، ارزان بودن، انعطاف پذیری بالا و امکان آلیاژ شدن با سایر فلزها می تواند از مهم ترین ویژگی این مدل بدنه از اس ام دی ها باشد ضمنا باید اس ام دی ها انتقال حرارت خوب آلومینیوم و امکان ورق ورق شدن داشته باشد؛ از آن می توان به عنوان هیت سینک کار کرد و از گرم شدن اجرای داخل آن جلوگیری می کند. از دیگر ساختارهای پر کاربرد لامپ اس ام دی شکل پروژکتوری می باشد.

SMD COB 1
تفاوت چراغ SMD و COB 7%

کارایی لامپ اس ام دی پروژکتوری

لامپ اس ام دی پروژکتوری به دلیل به کار گیری در فضای خارج ساختمان برای روشنایی محوط ها و نورپردازی نما در مقابل نفوذ آب و گرد و غبار می باشد. درجه حفاظت آی پی یک عدد دو رقمی می باشد که ویژگی های حفاظتی لامپ یا پروژکتور را مشخص می کند.

درایور لامپ اس ام دی

درایور لامپ اس ام دی یک مبدل یک سو کننده برای تمام موج AC-DC می باشد که برق 220 ولت متناوب شهری را به برق مستقیم در بازه -40 +40 با توجه به نوع لامپ و توان ورودی تراشه های اس ام دی تبدیل کند. امکان استفاده از اس ام دی چاپ شده روی برد ال ای دی می باشد؛ از جمله موارد دیگر که تعیین کننده طول عمر هستند؛ لامپ اس ام دی می باشند که همین درایورها می باشند که عموما خراب شوند یک لامپ اس ام دی به این قطعه بر می گردد. در بعضی از لامپ ها اس ام دی به پاور ال ای دی مشهور درایور وجود نداشته و مستقیما برق 220 ولت AC را وصل می کند. پاور های ال ای دی مشکلاتی هم دارند یکی از آن ها سو سو زدن لامپ روشنایی است. همین طور اگر تراشه اس ام دی در بسوزد در پاور، تراشه ها دیگر روشن نمی شود و نور قطع می گردد.

بورد لامپ اس ام دی

بورد لامپ اس ام دی صفحه ای از جنس آلومینیوم، سرامیک و یا پلاستیک فشرده می باشد. تراشه های اس ام دی که پایه ندارند روی این صفحه به صورت سطحی مونتاژ و لحیم می گردند به این تکنولوژی ساخت برد و مونتاژ سطحی یا SMD می باشند. تراشه های اس ام دی مطابق با جریان و لتاژ خروجی درایور به صورت موازی و یا سری روی صفحه چاپ هستند. لامپ اس ام دی برد واحد نداشته و روی یک پنل ال ای دی می باشد. این کار سبب شده تا گرما کم تر تولید شود و در نهایت طول عمر آن بیشتر گردد. COB یک تراشه دارند که روی آن تعداد زیادی ال ای دی روی مدار نصب می شود. این نکته از مهم ترین تفاوت های اس ام دی و سی او بی می باشد. این مدل لامپ به استفاده از خنک کننده نیاز دارد تا لامپ کاهش عمر و نور مفید نباشد. ضمنا درباره لامپ ال ای دی حبابی از دو ورودی مثبت و منفی به کار می رود. مدل های دیگر لامپ اس ام دی از جمله پروژکتورهای بزرگ، هشت ورودی مثبت و منفی موازی هستند؛ گرمای تولید در تراشه ها روی برد با استفاده خمیر سیلیکون به بدنه آلومینیومی انتقال پیدا می کند. در پروژکتور ها به دلیل عدم نفوذ پذیری هوا به درون لامپ رفته و خمیر سیلیکونی ضروری می باشد.

مدل های مختلف لامپ اس ام دی

  •      لامپ اس ام دی حبابی
  •      لامپ اس ام دی پروژکتوری
  •      لامپ ال ای دی دانلایت
  •      پروژکتور وال واشر ال ای دی
  •      لامپ ال ای دی نواری
  •      چراغ روشنایی پنل ال ای دی

کارایی لامپ SMD

از چراغ های اس ام دی برای روشن کردن لامپ های کوچک، چراغ های خیابانی و حتی برای چشمک زدن قطعات استفاده می گردد. تراشه های اس ام دی در برابر مقایسه با تکنولوژی DIP بسیار کم تر است. این سبب می شود که از آن ها برای موارد گوناگون نور پس زمینه تجهیزات الکترونیکی و روشنایی عمومی به کار می رود.  از کارایی مدرن و جدید نورپردازی لامپ SMD می توان به سقف کشسان از نور لامپ اس ام دی در سقف آسمان مجازی صفحات نورپردازی سقف کاذب متحرک اشاره کرد. همچنین از آن در نورپردازی نمای ساختمان، نورپردازی باغ و باغچه و استفاده در نور اتومبیل به کار گرفته می شود.

ضمنا باید بگوییم از پنل اس ام دی برای روشنایی گلخانه نیز کاربرد دارد و از آن جایی که گیاهان برای رشد و نمو به نور مناسب نیاز دارند می توان از پنل اس ام دی برای پروژکتور روشنایی و رشد آن ها به کار برد. از این رو برای آن ها برای گل خانه به کار می رود.

در پروژکتورهای ال ای دی به صورت عمده به دو مدل SMD  و COB وجود دارد که دارای تفاوت هستند و هر کدام یک سری ویژگی مخصوص به خودش را دارد.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.