نور و نورپردازی_ بخش دوم

misagh
29 بهمن, 1402
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
ZXCVBNM

در مقاله نور و نورپردازی بخش اول به ماهیت کلی نور و منابع نور طبیعی و اهمیت استفاده از نور خورشید پرداختیم. در ادامه نور و روشنایی قصد داریم نکاتی درباره انواع روشنایی مصنوعی بیان کنیم. در تاریخچه نور پردازی اولین چراغی که به میان آمد، چراغ هایی بودند که قابلیت حمل و نقل داشتند. این مدل چراغ ها معمولا شاخه ای چوب بودند که انتهای آن ها به یک مایع با قابلیت اشتعال آغشته بودند و آن را روشن می کردند. همچنین نورپردازی مصنوعی دارای یک سری که با  فلیته کاغذ برنج تولید می شود. به مرور زمان وسایل و ابزارهای نورپردازی جدید و پیشرفته شدند؛ ابزار آلات اولیه روشنایی تنها به حالتی از دکوراسیون تبدیل شدند. لامپ های روشنایی و پیشرفته، امکانات جدید و همین طور موارد این چنینی باعث شدند تا نورپردازی به یکی از قوی ترین صنعت های در حال حاضر دنیا محسوب شوند. در ادامه می خواهیم نگاهی به نورپردازی امروزی و تجهیزات موجود بیاندازیم پس با آریا نور همراه شود.

Lighting lighting 1
نور و نورپردازی_ بخش دوم 5%

لامپ های رشته ای

پس از این تجهیزات نورپردازی به میان آمد، اولین تکنولوژی که در مورد لامپ ها به انبوه تولید برسد؛ لامپ های رشته ای نسبت به وسایلی که قبلا استفاده می شد بسیار خوب و متنوع بود؛ اما زمانی که تکنولوژی باز هم در صنعت نورپردازی پیشرفت کرد؛ این لامپ ها قدیمی شدند و دیگر خیلی کارایی ندارند؛ چون که یک سری مشکلات داشتند که سبب می شدند تا این مدل ها دیگر به کار نیایند. لامپ های رشته گرمای زیادی تولید می کردند به عنوان مثال اگر شما وارد محیطی می شدید که چند تا لامپ رشته ای در آن ها مصرف شده بود تفاوت گرمای آن را با محیط بیرون کاملا حس می کردید. از آن جایی که در حال حاضر دکوراسیون در حال پیشرفت است برای نورپردازی از رنگ های گوناگونی بهره می برند؛ در صورتی که لامپ های رشته ای فقط نور زرد رنگی داشتند و برای هر جایی مناسب نیستند. ضمنا مصرف انرژی در حال حاضر خیلی اهمیت دارد؛ به صورتی که علم در حال تلاش کردن است که از وسایلی با منابع طبیعی استفاده کند تا این مصرف کم تر شود. لامپ های رشته ای مصرف خیلی بالایی داشتند و هزینه برق آن ها بالا بود؛ به همین دلیل جای خودشان را تقریبا به لامپ های کم مصرف یا ال ای دی دادند که در ادامه به آن ها نگاهی خواهیم انداخت.

Lighting and lighting
نور و نورپردازی_ بخش دوم 6%

امپ ال ای دی محبوب ترین مدل

لامپ ال ای دی در حال حاضر محبوب ترین مدل لامپ در صنعت روشنایی است که در جنبه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. لامپ ال ای مزایای خیلی زیادی دارد؛ همین باعث شده تا محبوبیت خیلی بالایی داشته باشد. این لامپ از طول عمر مناسبی برخوردار است و بین 50 تا 60 هزارتا ساعت کار می کند بدون آن که روشن و خاموش شدن لامپ در آن تاثیری داشته باشد یعنی هر اندازه که شما لامپ را یا خاموش کنید یا روشن بدون هیچ معطلی؛ کار می کند. بازدهی نور خیلی اهمیت زیادی دارد زمانی که شما لامپ ال ای دی دارید بین 74 تا 120 لومن بازدهی نوری دارد. این مقدار را اگر بخواهیم با لامپ های رشته ای مقایسه کنیم. لامپ های رشته ای 10 تا 15 لومن بر وات توانایی داشتند که اختلاف این دو بسیار زیاد است.

روشن شدن به موقع

شاید می توان این ویژگی از ال ای دی ها را متمایز از بقیه دانست. لامپ های ال ای دی همان که ولتاژ به آن ها می رسد شروع به کارکردن می کنند. به عنوان مثال لامپ های دیگر مثلا متال هالید به زمانی حدودا 5 دقیقه نیاز دارد تا روشن شوند و به بیشترین نور خودش برسد و زمانی که خاموش شوند باید کلا منتظر بود تا آن سرد شود و معمولا پس از سه دقیقه سنسور آن این اجازه را نمی دهد که ولتاژ به حداکثر خودش برسد و زمان لازم است؛ در صورتی که این مکانسیم اصلا وجود ندارد و لامپ در زمان روشن شدن به حداکثر میزان نور خودش می رسد و در زمان استفاده کاهش نور ندارد. لامپ های دیگر را اگر شما امتحان کرده باشید به مرور زمان دچار افت شدید نور می شوند. ال ای دی ها چون که تغذیه ای با جریان AC دارد و هم جریان DC کم مصرف دارند.

Lighting andlighting
نور و نورپردازی_ بخش دوم 7%

پرتو فرابنفش مشکلات سایر لامپ ها

همان طور که می دانید منابع روشنایی برای این که بتوانند کار کنند پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز از خودشان تولید می کنند که برای انسان ضرر دارند. به عنوان مثال لامپ های مهتابی که از لامپ ال ای دی قبل تر بوده است و هنوز هم به کار می رود؛ زمانی که کار می کند از ودش پرتوفرابنفش منتشر می کند و همین طور اگر بشکند جیوه داخل آن مضر است در صورتی که لامپ ال ای دی هیچ کدام از این مشکلات را ندارند.

نورپردازی بیرونی

نورپردازی فقط مختص به لامپ و روشنایی داخلی محیط نمی شود؛ بلکه برای محیط بیرون هم نورپردازی می کنند. نورپردازی بیرونی ساختمان به ویژه نما و حیاط با استفاده از تجهیزات نوری مانند پروژکتورها و جت لایت انجام می شود و برای حیاط و باغ و باغچه هم از چراغ حیاطی و پارکی بهره می برند. نورپردازی بیرونی هم در زیبایی ساختمان تاثیر دارد و هم در جلب توجه کسانی که از دور به آن نگاه می کنند. به همین دلیل برای زیباسازی شهر به نورپردازی بیرونی خیلی اهمیت می دهند.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.