ترانس
دو سیم پیچ را در کنار یکدیگر قرار می دهیم و از یکی جریان متغیری عبور دهیم ، در دیگری سیم پیچ دوم ولتاژی القا می شود . با عبور جریان متغیر از یکی از سیم پیچ ها یعنی سیم پیچی که ورودی به آن اعمال می شود ، اطراف آن یک میدان مغناطیسی متغیر ایجاد می کند . میدان متغیرایجاد شده ، سیم پیچ دیگر را قطع می کند و موجب القای ولتاژ در آن می شود . اساس کار ترانسفورماتور این پدیده است . توجه کنید که در یک ترانسفورماتور بین سیم پیچ های اولیه و ثانویه هیچ تماس الکتریکی وجود ندارد و انرژی ورودی کاملا از طریق میدان مغناطیسی به ثانویه منتقل می شود
یک ترانسفورماتور واقعی محدودیت هایی دارد که به صورت یک مدار نمایش داده میشوند. این مدار از تعدادی عوامل به وجود آورنده تلفات یا محدودیتها و یک ترانسفورماتور ایدهآل تشکیل شدهاست.
سیم پیچ را اغلب بر اساس ولتاژ آن ها نامگذاری می کنند . برای مثال سیم پیچی که برای ولتاژ کم ساخته شده است ، سیم پیچ فشار ضعیف می نامند و سیم پیچی که برای ولتاژ زیاد ساخته شده است ، سیم پیچ فشار قوی نامیده می شود .
یک ترانسفورماتور از هسته و دو سیم پیچ ساخته می شود.
هسته : هسته ترانس ها از ورقه های مغناطیسی یا فریت ساخته شده اند. ورقه ورقه کردن هسته ها یا استفاده از فریت به عنوان هسته ، باعث کاهش تلفات فوکو می شود. هسته ترانس ها باید دارای قابلیت نفوذ مغناطیسی خوب و هدایت الکتریکی بد باشند .
سیم پیچ ترانس ها از جنس مس و یا آلومینیوم ساخته می شود و در هر دو سطح مقطع سیم ها به صورت گرد ، چهار گوش یا به شکل ورق است . سیم پیچ های ترانس های کوچک را اغلب بر روی قرقره می پیچند.
افزایش و کاهش جریان یا به عبارتی انتقال توان! ترانس از نمی تواند توان تولید کند فقط می توان منتقل میکند .
ترانس وقتی در حال کار است گرم می شود و یا حتی داغ می شود و این مسئله نشان می دهد که ترانس دارای تلفات است. یعنی ترانس کل انرژی را که دریافت نموده را در ثانویه تحویل نمی دهد و مقداری از انرژی را به حرارت تبدیل می کند .
تلفات یک ترانس به دو دسته اصلی تقسیم می شود؛ تلفات مسی و تلفات هسته. تلفات مسی تلفاتی است که در سیم پیچ های اولیه و ثانویه ترانس ایجاد می شود اما تلفات هسته به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از : 1- تلفات گردابی 2- تلفات هیسترزیس
ترانسفورماتور کلیدی ( Switching Transformer ) :
در مدار منابع تغذیه کلیدی از ترانس های جدیدی استفاده می شود که ترانس کلیدی نامیده می شوند. ترانس کلیدی در مقایسه با ترانس های تغذیه با توان مساوی ابعاد کمتری دارند و مقدار زیادی از وزن و حجم دستگاه می کاهند .
ترانسفورماتور رادیویی به دو دسته IF وRF تقسیم می شوند . ترانسفورماتور های IF در طبقه IF گیرنده های رادیو و تلویزیون برای کوپلاژ طبقات تقویت کننده IF استفاده می کنند . در ترانس های IF خازنی قرار می گیرد که با سیم پیچ اولیه ، مدار هماهنگ را تشکیل می دهند که در فرکانس خاصی تشدید می شود.
ترانسفورماتور های RF شبیه ترانس های IF هستند .
ترانس ولتاژ ترانسفورماتور خاصی است که سیم پیچ اولیهﺍی با ولتاژ زیاد و ثانویهﺍی با ولتاژ کم دارد. توان این ترانس بسیار کم است، و هدف آن فقط تامین کردن نمونهﺍی از ولتاژ سیستم قدرت برای دستگاﻩهای اندازﻩگیری است. ترانس های ولتاژ از نظر دقت در کلاس های مختلفی ساخته میشوند بنابراین هنگام خرید باید با توجه به دقت مورد نیاز در اندازﻩگیری به این کلاسها توجه کرد. دو سر خروجی ترانس ولتاژ برخلاف ترانس جریان هیچ گاه نباید اتصال کوتاه شود.
به علت بالا بودن جریان در شبکه های انتقال برق برای اندازه گیری جریان استفاده می شوند. ترانسجریان به صورت سری در مدار قرار می گیرد. این ترانسفورماتور ها، جریان های بالا را به جریان قابل اندازه گیری برای دستگاه های اندازه گیری تبدیل می کنند. جریان ثانویه ترانس جریان ۱ یا ۵ آمپر است و نیزدستگاه های اندازه گیری را در مقابل جریان زیاد ایزوله می کند. ترانس های جریان از نظر ساختمان به دو نوع هسته بالا و هسته پایین تقسیم می شود.
یک نوع از ترانس های قدرت ، اتوترانس است که اتوترانس نامیده می شود . برخلاف ترانسفورماتور های معمولی، اتوترانسفورماتور دارای یک سیم پیچ ولی با سرهای مختلف است . ولتاژ ورودی به یک سیم پیچ اعمال شده و ولتاژ خروجی هم از سرهای دیگر همان سیم پیچ گرفته می شود .
اتوترانس بر ترانس معمولی مزیتش این است که تنها یک سیم پیچ، ابعاد کمتری داشته و نیز ارزان تر است.
برای انتقال انرژی با ترانس ها ابتدا در نیروگاه های تولید برق ولتاژ را افزایش و جریان را کاهش می دهند. کاهش جریان باعث کم شدن قطر سیم های خطوط انتقال و در نتیجه کم شدن هزینه ها می شود و نیز میزان تلفات انرژی در هادی ها کاهش می دهد. در نزدیکی مصرف کننده طی چند مرحله توسط ترانس های کاهنده ، ولتاژ را کاهش و جریان را افزایش می دهند و سپس در محل مصرف ، ولتاژ و جریان را در اختیار مصرف کننده قرار می دهد .
با ورود و یا ثبت نام در سایت شما شرایط و قوانین استفاده از سرویس های سایت و قوانین حریم خصوصی آن را میپذیرید.