تایمر
تایمر ها دارای 3 نوع هستن تایمر ها:
کاربرد این تایمر ها در کل برای روشن خاموش کردن وسیله ای خاص که نیاز دارد در زمان دقیق روشن یا خاموش شود برای مثال شما آکواریومی در خانه دارید و نیاز دارید 8 ساعت در شب مهتابی این آکواریوم کار کند یا وسیله ای را به شارژ زده اید و میخواید گس از شارژ کامل اتصال به برق قطع شود.
مکانیزم تایمرها این گونه می باشد که با وصل کردن جریان برق به منبع تغذیه تنظیم روی آن صورت گرفته و بعد از مدتی عمل می کند و وضعیت کنتاکت های داخلی را تغییر می دهند، این گوه که کنتاکت های بسته باز و کنتاکت های باز بسته می شوند.
یکی از ساده ترین راه های کنترل دستگاه های برقی استفاده از کلید یا رله است. به این صورت که هر وقت نیاز به خروجی داشته باشیم کلید را روشن و در غیر این صورت کلید را خاموش می کنیم.
در بعضی از کاربردها لازم است که بعد از تحریک شدن کلید؛ خروجی فعال گردد، در این صورت باید از وسیله ای دیگر به نام تایمرهای استفاده نمود. اين تايمرها براساس زمان شارژ و دشارژ خازن ها کار می کنند. در اين تایمرها با چرخاندن ولوم تنظيم زمان زمان مورد نظر را با تغيير زمان شارژ يا دشارژ خازن می توان تغيير دهید.
۱– تایمرهای زمانی آنالوگ
۲– تایمرهای زمانی دیجیتال
که هر یک از این دسته ها به سه قسمت نصب روی ریل، پریز دار و نصب روی دیوار تقسیم می شوند.
و نیز تقسیم بندی اینکه برای دقیقه بخواهید یا روزانه یا هفتگی وجود دارد. که تنظیمات هر کدام مقداری تفاوت دارد. مدل دیجیتال آن نرم افزار خاص خود را دارد.
الف ) تایمرهای سخت افزاری
ب ) تایمرهای نرم افزاری
۱– تایمرهای مکانیکی
مکانیزم کار تایمرهای مکانیکی مثل ساعت زنگ دار مکانیکی می باشد ساده ترین و قدیمی ترین تایمرهای مکانیکی ساعت قد بلند است که در آن مقدار ثابت شن و ماسه از طریق یک بازه باریک از یک محفظه به دیگری برای اندازه گیری فاصله زمانی تخلیه می شود .
۲– تایمرهای موتوری یا الکترو مکانیکی
اين تايمر از يك موتور كوچك با قطب چاك دار تشكيل شده است كه از چرخ دنده يك ديسك را در مقابل ميكروسوئيچ مي چرخاند. ساختمان داخلي تايمرهای موتوري: ديسك موقع شروع بكار، قابلیت تنظيم دارد و بعد از تنظيم (بوسیله زائده خارجي) و تغذيه تايمر، با دور ثابت به می چرخد و با چرخش موتور، تايمر نیز شروع مي شود.
بعد از چرخش ، بخاطر برخورد با زائده ديسك متوقف مي شود و ميكرو سوئيچ داخلي فرمان مي دهد و كنتاكت هاي تايمر عمل مي كنند و قطع مي شوند پس موتور از كار مي افتد. اين رله ها از دهم ثانيه بطور دائم قابل تنظيم است.
۳– تایمرهای الکترونیکی
تايمرهاي الكترونيكي در تنظيم زمان هاي كمتر از ثانيه تا چندين ثانيه استفاده مي شود. در ساختمان این تايمرها از مدارها و اجزاي الكترونيكي استفاده شده است.
در اين تايمرها با شارژ و دشارژ شدن خازن بوبين رله كوچك تحريك مي شود. اساس ساختمان تايمر الكترونيكي بر این اصول است که مدار RC (خازن و مقاومت) و براساس تاخير زماني است. اين مدل تايمرها بسته به مقدار مقاومت سر راه خازن دارند.
نوع ساده تايمر های الكترونيكي در تايمر خازني، رله وقتی وصل مي شود كه خازن شارژ شود و ولتاژ دو سر آن مساوی با ولتاژ وصل رله گردد. بعد از وصل رله، بار ذخيره شده در خازن روي مقاومتي كه بوسیله كنتاكت باز رله به دو سر خازن وصل و تخليه مي شود. این نوع تایمر با تغيير ظرفيت خازن زمان تايمر می تواند تنظيم شود.
۴– تایمرهای نيوماتيكي (بوسیله فشار هوا)
اين نوع تايمر ها خاصيت ذخيره سازي و فشردگي هوا دارند. به اين صورت كه رله در هنگام رها شدن راحت رها مي شود اما هنگامی كه بوبين تحريك قسمت متحرك جذب مي شود، اهرم، قطعه اي را كه دم آهنگري شکل است، فشار می دهد. هواي داخلي بوسیله سوپاپ يك طرفه خارج مي شود. هنگامی كه بوبين از تحريك خارج مي شود، فنر باعث انبساط دم می شود. دم بوسیله سوپاپ تنظيم، پر از هوا مي شود.
سرعت انبساط دم در رابطه با پيچ تنظيم مختلف است. هنگامی كه دم به حالت عادي برگشت كنتاكت ها کار مي كنند پس بوسيله ميزان كردن پيچ تنظيم، می توان عمل كردن كنتاكت ها را تغيير داد. كار اين زمان سنج شباهتی به کار تايمر موتوري دارد با اين فرق كه زمان سنج موتوري بعد از تنظيم و وصل بوبين آن به ولتاژ شروع به كار مي كند، اما زمان سنج نيوماتيكي بعد از قطع بوبين آن از ولتاژ کارش را شروع مي كند.
۵– تایمرهای بي متال و يا حرارتي (تايمر های حرارتي)
اين مدل تايمر ها با استفاده از خاصيت بي متال كار مي كند و در انواع رله های حرارتي ذوب شونده، رله ی حرارتي بي متال و رله ی حرارتي منعكس كننده ميله اي ساخته مي شوند. هنگامی كه جريان از بي متال عبور مي كند باعث گرم شدن ان مي شود و بعد از مدتي در اثر تغيير شكل کار كرده و مدار را قطع و يا وصل مي كند. اين نوع تايمر دقت زيادی ندارد و آب و هواي محيط باعث اثر گذاری بر روي آن است.
۶– تایمرهای هيدروليكي
در اين مدل رله ها از سيستم های هيدروليكي برای تاخير در مدار استفاده مي شود. نحوه كار آن این گونه است كه هنگامی که جريان برق به رله وصل مي شود، مقداري روغن در آن جابه جا مي گردد. براي برگشت روغن به محل اوليه مقدار زماني لازم است که اين زمان را زمان تايمر می نامند . اين نوع رله ها را در مدارهاي متفاوتی بكار برده می شوند.
با ورود و یا ثبت نام در سایت شما شرایط و قوانین استفاده از سرویس های سایت و قوانین حریم خصوصی آن را میپذیرید.